Selecteer een pagina

Kansen grijpen is essentieel om doelmarkten te vinden, klanten te behouden en de positie van een bedrijf te versterken. Bepalen hoe een product of dienst in de markt wordt gepositioneerd, is van cruciaal belang voor het bereiken van klantpositionering en loyaliteit aan de relatie tussen de klant en de organisatie. 

Een marketingstrategie is een langetermijnplanning met bedrijfsdoelen die een bedrijf wil bereiken. Om dit te bereiken, is het belangrijk om de juiste aanpak te kiezen om de reputatie van het product of de dienst te verbeteren en de verkoop in de markt te vergroten.

Marketingstrategie is niet alleen een manier om verkoopkansen te creëren. Het is ook een manier om jouw product of dienst te communiceren en te positioneren en de operationele lijnen te vertalen die het mogelijk maken om uw doelmarkt via de juiste kanalen te bereiken.

Het kiezen van de juiste marketingstrategie voor jouw bedrijf biedt belangrijke voordelen, zoals: 

  • Een hogere omzet
  • Duurzame groei creëren voor jouw bedrijf
  • Begrijpen wat je klanten willen
  • Je voldoet aan de behoeften en overtreft de verwachtingen van de klanten
  • Je versterkt de relatie met de doelmarkt
  • Je bouwt het merk op in de gedachten van de klant

Er zijn veel soorten, maar de meest voorkomende zijn de volgende:

Segmentatiestrategie

Consumenten hebben verschillende behoeften. Het is belangrijk om de belangengroepen te kennen, waarde voor hen te bieden en zo jouw marketingbudget te optimaliseren. Segmentatiestrategie is gebaseerd op het verdelen van de klantengroep in kleinere groepen op basis van interesses, leeftijd, enz.

Concurrentie gebaseerde strategie

Een concurrentiestrategie is een langetermijnplanning waarmee bedrijven een concurrentievoordeel proberen te halen in hun markt. Het competitieve aspect bepaalt het soort acties dat moet worden uitgevoerd. Met als doel proberen meer of goedkopere, producten.

Positioneringsstrategie

Merken worden in de hoofden van klanten gepositioneerd door bepaalde boodschappen en waarden waardoor ze zich onderscheiden van hun concurrentie. Het is van belang dat de consument een positieve vergelijking van de kenmerken van het product ten opzichte van de concurrentie krijgt. Het is een strategie waarmee rekening moet worden gehouden om de verkoop te verbeteren.

Digitale marketingstrategie

Binnen digitale marketing kunnen verschillende soorten marketingvormen gerekend worden. De algemene overlap is dat alle marketingvormen gebaseerd zijn op internet. De meest voorkomende zijn Inbound marketing, e-mailen, social media en zoekmachines

Contentmarketingstrategie

De contentmarketingstrategie werd voorheen gezien als digitale marketing. Maar het heeft zo veel belang en bekendheid gekregen dat het nu als iets aparts wordt gezien. Contentmarketing is de verspreiding en publicatie van content in de vorm van blogs, infographics, e-books, etc. De doelgroep wordt optimaal op de hoogte gebracht, waardoor zij een aankoop zullen doen of aankopen zullen blijven maken.

Loyaliteitsstrategie

Dit is een van de minst gebruikte soorten marketingstrategieën. Deze strategie is er om voor klanten te zorgen dat klanten verbonden blijven aan je bedrijf, ook zodra de bestelling is afgeleverd. Het is een meer gepersonaliseerde klantenservice op basis van relaties. Het houdt in: aandachtig zijn voor feedback, maar ook om je promoties, kortingen, klantenkaarten, enz.